Rantuu Oy
Jussilantie 8 G
41660 TOIVAKKA
(014) 86 11 11
0400 - 546 765
e-mail: rantuu(at)rantuu.fi
myös: rantuu(at)rantuu.inet.fi
päivitetty 101221
äyriäispaella
pan, leipää
naranja, appeisiini
verduras, vihanneksia
caracoles, kierrekotiloita
quesos, juustoja
paella
vino, viiniä
Kuohuviini (cava) Freixenet
alcachofa, latva-artisokka
granado, granaattiomena
viiniköynnös
tortilla de patatas
mejillones, sinisimpukoita
dorada, kulta-ahven
|
RUOKA JA JUOMA
Espanjalaisen
keittiön perustana ovat "ajo" ja "aceite"
eli valkosipuli ja öljy.
Kumpaakin käytetään
runsaasti. Öljy on oliiviöljyä.
Espanjalaisten päivä
alkaa kevyellä aamiaisella ("desayuno")
aamulla kello kahdeksan maissa.
Kello 11-12 syödään
pieni väliateria ("almuerzo") yleensä
baarissa.
Lounas/päivällinen ("comida") on runsas ja
se syödään verrattain myöhään eli noin kello 14.30
siestan aikana.
Useita ruokalajeja käsittävä
illallinen ("cena") syödään illalla, vasta
noin kello yhdeksältä/kymmeneltä alkaen.
Espanjan mantereen
jokaisella maakunnalla on omat kulinaariset
erikoisuutensa.
Manner-Espanja voidaan yleistäen jakaa
kuuteen "paikalliskeittiöön":
* luoteisosa tunnetaan hienoista kastikkeista ja
tuoreista meren antimista
* Ebron laakso tarjoaa tukevia riista- ja kasvisruokia
* Katalonia tunnetaan kalasta ja muhennoksista
* itärannikolla valmistetaan monipuolisia riisiruokia
* Etelä-Espanja pitää paistetuista ruoista (fritos)
* Espanjan keskiosan erikoisuuksia ovat uuniruoat
Costa Blancan
erikoisuus on paella, jonka alun perin katsotaan olevan
Valenciasta.
Se on sahramilla maustettu tukeva riisiruoka,
johon aidoimmillaan oli lisätty kaniinin lihaa (korvineen päivineen!).
Nykyisin
sitä valmistetaan lukemattomina erilaisina versioina,
joissa kaikissa on sama pohja: riisi, sahrami, öljy,
vesi ja tuoreet kasvikset.
Lisänä voi olla lihaa, kanaa,
kalaa tai äyriäisiä tai näiden yhdistelmiä.
Paella
kypsytetään erityisesti sitä varten valmistetulla
isolla paellapannulla.
Jos haluaa ravintolassa syödä
paellaa, se on yleensä tilattava etukäteen, sillä
ateria vaatii pitkän valmisteluajan.
Kallis sahrami korvataan
nykyään usein kurkuma-pohjaisella värimausteella, jota kutsutaan nimellä "colorante".
Meren äärellä
kun ollaan, Valencian maakunnassa osataan myös
monipuolisten kalaruokien valmistaminen. Halutko katsoa kuvia
joistakin ruoaksi sopivista kaloista?
Erityisiä
herkkuja valmistetaan myös äyriäisistä ja
mustekaloista.
Aterian aluksi
tarjotaan salaatti.
Costa Blancalla se on usein "ensalada
mixta", jossa kaikki ainekset on ladottu sievästi
samalle lautaselle, mutta ei ole sekoitettu keskenään, vaikka nimestä
voisi niin päätellä.
Salaatin jälkeen syödään varsinainen alkuruoka tai
alkuruoat: pieni lautasellinen keittoa ja/tai maustettuja
kylmiä kala- tai liharuokia.
Alkuruokien kanssa
tarjotaan vaaleata leipää (patonkia, "barra del pan") joko pelkästään tai sen
lisänä maustevoita tai valkosipulimajoneesia ("alioli").
Varsinaisen pääruoan jälkeen syödään vielä jälkiruoka
(tai useampia) ja lopuksi kupillinen kahvia brandyn kera.
Aivan päätteeksi isäntä vielä tarjoilee pienen
lasillisen viileätä yrttilikööriä tai raikasta kuohuviiniä
("cava").
Ruokajuomana käytetään puna- tai
valkoviiniä tai mineraalivettä.
Espanjassa voi hyvin
ottaa kalaruoan kanssakin punaviiniä ja vastaavasti
halutessaan liharuoan kanssa valkoviiniä.
Salaattien ja kalan
kanssa tuodaan pöytään kori, jossa on pullo oliiviöljyä,
pullo viinietikkaa ("vinagre") sekä suola- ja
pippurisirotin.
Laadukas oliiviöljy ja hyvä viinietikka
ovat aivan samannäköiset, mutta eron huomaat, kun
liikautat vähän koria: oliiviöljy ei liikahda niin
helposti kuin viinietikka.
Jos lisäät salaattiin öljyä
ja viinietikkaa, lisää myös suolaa!
Baareissa poiketaan
usein myös syömässä pientä välipalaa ("tapas"),
tai otetaan kahvikupin lisäksi pieni valmiiksi tehty
voileipä ("bocadillo"), joka usein on kolmion muotoinen.
Olutta ("cerveza")
tarjotaan joko pullo- tai tynnyrioluena.
Espanjalaisia
valtamerkkejä ovat San Miguel,
Mahou,
Estrella Levante ja
Cruzcampo, minkä
lisäksi tarjolla on runsaasti ulkomaisia tuontioluita.
Torreviejan
vesijohtovesi on juomakelpoista, mutta pullotettua vettä
suositellaan käytettäväksi, koska vesi on voimakkaasti kalkittua.
Espanja on
kahvinjuojien maa.
Kahvijuomia on lukemattomia.
Seuraavassa osa yleisimmistä:
* café con leche: kahvi keitetyn tai höyrytetyn maidon
kanssa
* café cortado: pieni espresso maidon kanssa
* café solo: espresso
* café americano: laimennettu espresso mustana
* café con hielo: kahvi, jossa on jääpaloja
* carajillo: espresso, jota on terästetty alkoholilla (rommia,
viskiä tai konjakkia/brandyä)
* café aleman: suodatettua vaaleampipaahtoista kahvia, lähellä
suomalaista tapaa tarjota kahvia.
Tee on usein
yrttiteetä, esimerkiksi suosittu "manzanilla"
on kamomillateetä. Vastapuristettuja tuoremehuja ("zumo")
on yleisesti tarjolla myös baareissa.
Appelsiinin
makuista hiilihapotettua virvoitusjuomaa ("naranjada") juodaan myös
paljon. Viime vuosina maailmanmerkki
Fanta on vallannut
naranjada-markkinat Espanjassa täydellisesti Fanta Naranja -juomallaan.
Espanja on
johtavassa asemassa oleva maa kuohuviinien tuottajana. Kuohuviineistä käytetään yleisnimeä "cava".
Ferrerin
Freixenet on eräs
tunnetuimpia espanjalaisia cava-kuohuviinejä.
Codorníu on kuitenkin merkki, joka
aloitti ja loi espanjalaisen cava-perinteen.
Aperitiiviviininä suosittu Jerezin seudun viinitarhojen
rypäleistä valmistettu viini, joka tunnetaan
englanninkielisellä nimellään "sherry", on
Espanjan merkittävin vientituote. Konjakkityyppiset
juomat tunnetaan nimellä "brandy" ja viinoista
yleisin lienee rommi ("ron"), jota on sekä
tummaa ("negro") että vaaleata ("blanco").
Paikallisena erikoisuutena voidaan suositella Elchen
taateleista tehtyä likööriä ("Licor de Datiles
de Elx"). Sitä ei aina löydy tavaratalojen
alkoholivalikoimista, mutta sitä saa kaikista
paikallisista erikoistuneista alkoholimyymälöistä.
Riojan, Navarran,
La Manchan, Andalucian ja Valladolidin alueilla on
merkittäviä pöytäviinien ja laatuviinien
viljelyalueita. Suurin pullottaja on
Torres Riojan
alueella (heidän tunnettu viinimerkkinsä on mm. "Sangre de Toro"). Laatuviinit on merkitty leimalla "Reserva"
tai "Crianza".
Reserva-viinit on ikäännytetty
puutynnyreissä ennen pullotusta vähintään kaksi vuotta ja crianza-viinit
vähintään yhden vuoden.
Laatuviinien etiketeissä on
aina merkitty viljelyalue ja tuotantovuosi. Pullot on
yleensä myös numeroitu.
Crianza-viinit ovat yleensä
pullossa, jonka päälle on punottu kultalankaverkko.
Reserva- ja crianza-viineissä ei ole tanniinihappoja,
minkä vuoksi myös migreeniherkät henkilöt voivat
yleensä nauttia niitä ilman haittavaikutuksia.
Olemme koonneet erillisen sivun, jossa esitellään
mielenkiintoisia espanjalaisia alkoholijuomia.
Ruokailtaessa ravintoloissa ja
baareissa kannattaa usein tilata talon viiniä ("Vino de la Casa"), joka
usein on ravintolalle teetettyä omaa pullotetta.
Se voi olla myös huolella
valittua tynnyriviiniä, jolloin se tuodaan pöytään kannussa ("jarra").
Costa Blancalla ja lähialueilla on
neljä omaa viininviljelyaluetta: Alicante, Almansa, Jumilla ja Yecla.
Alicanten viinit ovat ruokaviinejä,
enimmäkseen Monastrell-rypäleestä.
Maku on kuiva ja jälkimaku pitkä ja
miellyttävä.
Viini on parasta yksivuotiaana.
Se sopii erityisesti
maukkaiden kastikkeiden kanssa valmistettujen kalaruokien ja tietenkin
alueen perinteisten riisiruokien oheen.
(Haluatko katsoa Alicanten alueen
alkuperäisviinien pullottamoiden
tehdasmyymälöiden yhteystiedot?)
Almansa on pieni alue Albaceten
provinssin itäosassa.
Sen viinit ovat yleensä Cencibel tai
Monastrell -rypäleistä.
Viinit ovat kuivia, hillitysti happoisia, joissa on
avara, syvä ja moninainen jälkimaku.
Ne sopivat ikäännytettäviksi ja ovat
parhaimmillaan 4 - 5, jopa 6 - 8 vuoden ikäisinä. Almansan viinit sopivat
varraslihan, riistan ja maukkaiden juustojen seuraksi.
Jumillan alue on Murcian ja Albaceten
provinsseissa seitsemän kunnan alueella.
Jumillan viinit ovat ruokaviinejä, yleensä
Monastrell-rypäleistä.
Ne tuoksuvat yrteiltä ja kuiva maku muistuttaa ruusukvittenin makua.
Viinit ovat parhaimmillaan 1 - 3 vuoden ikäisinä ja
soveltuvat erilaisten liharuokien kanssa nautittaviksi.
Yeclan viinit ovat kirsikanpunaisia
ruokaviinejä Monastrell-rypäleistä.
Yeclan alue kuuluu Murcian
provinssiin.
Yeclan viinit ovat kuivia ja hyvin runsasmakuisia.
Parhaimmillaan ne ovat 1 - 2 vuoden ikäisinä.
Yeclan viinejä suositaan
riistalintujen, lammasruokien ja paikallisten vuohesta valmistettujen
ruokaerikoisuuksien kanssa.
Torreviejassa on pieniä
viininviljelyalueita La Matan tienoilla.
Paikallisviinejä voi ostaa
tilojen omista bodegoista.
Olemme "yleisön pyynnöstä" koonneet lyhyen luettelon
muutamista Torreviejan ravintoloista,
joissa omasta mielestämme kannattaa poiketa.
Samanlainen sivu on tekeillä myös suosittelemistamme Torreviejan ympäristön ravintoloista.
Muistattehan kuitenkin, että
makuasiat ovat juuri niitä, joista ei kannata kiistellä!
Haluatko katsoa pienen sanakirjamme sanastoa ruoasta tai alkoholijuomista.
Haluatko
palata Tervetuloa -sivulle,
tutustua
uusiin,
käytettyihin tai vuokrattaviin
asuntoihin, tilata esitteitä tai ehkäpä
kirjoittaa meille ajankohtaisia asioista tai kysymyksistä?
|