Rantuu Oy
Jussilantie 8 G
41660 TOIVAKKA
(014) 86 11 11
0400 - 546 765
e-mail: rantuu(at)rantuu.fi
myös:
rantuu(at)rantuu.inet.fi
päivitetty 021221
Ron Miel, hunajarommi
Ron Miel, hunajarommi
Pacharan
Licor de Datiles, taatelilikööri
Palo-likööri
Calisay-likööri
queimada
tinto de verano
Noe Jeréz -sherry
|
ESPANJALAISIA ALKOHOLIJUOMIA
Espanja on maailman kolmanneksi suurin viinintuottajamaa.
Maassa on muutoinkin vahvat perinteet alkoholijuomien valmistuksessa ja niiden nauttimisessa. Esittelemme Teille joitakin tunnettuja espanjalaisia alkoholijuomia:
Ron Miel, hunajarommi Ron Miel eli "hunajarommi" on Kanarian saarten
"kansallisjuoma". Se valmistetaan tummasta rommista ja hunajasta, joka usein on nimenomaan appelsiininkukkahunajaa. Ron Miel on liköörityyppinen juoma, joka on hyvin makea, kuitenkin samalla raikas eikä silti liian makea. Esimerkkikuvan esittämä
Guajiron "Ron Miel Canario", jonka alkoholipitoisuus on 30 %, on hyvin miellyttävän makuinen hunajarommi. Toisessa esimerkkikuvassa on Pujolin pullottama hunajarommi, joka on miedompaa (alkoholipitoisuus 23%). Sanotaan, että kaikki varmasti muistavat hunajarommin ensi maistamisesta lähtien! Hunajarommi nautitaan liköörin tapaan sellaisenaan ja hyvin jäähdytettynä. Usein talon isäntä tarjoaa hyvän aterian päätteeksi pienen lasillisen hunajarommia.
Pacharán Oratuomen (Prunus spinosa) marjoista valmistettu likööri Pacharán on Navarran alueen
"kansallisjuoma", Licor de Endrinas. Se tunnetaan jo keskiajalta saakka. Erityisesti kuningas Carlos III:n veljen D. Gonofre de Navarran (1394-1428) hovissa käytettynä siitä tuli tunnettu. Kuningatar Blanca de Navarra (1385-1441) otti sen erityislääkkeekseen, kun hän sairastuttuaan vuonna 1441 muutti Monasterio de Santa Maria de Nieva -luostariin. Pacharánin valmistus kodeissa yleistyi 1800-luvulla. Pacharán on väriltään syvän oranssinpunaista ja sen maku on jäljittelemätön. Se valmistetaan oratuomen marjoista, anisviinasta tai paloviinasta (orujo) sekä sokerista. Joskus juoma voidaan maustaa kanelilla tai kahvinpavuilla. Pacharán on parhaimmillaan "nuorena" eikä se juurikaan parane vanhetessaan. Pacharán tarjoillaan mielellään liköörin tapaan sinällään ja mielellään aivan jääkylmänä. Se nautitaan usein laajasuisesta brandylasista. Navarralaisella Pacharán-liköörillä on alkuperäismerkintä D.O. (Denominación de Origen). Muidenkin pohjoisten maakuntien alueella valmistetaan pacharánia, myös kotitekoisena, jolloin marjat jätetään usein pulloon juoman nauttimiseen saakka. Kuvassa esiintyvä
Zoco on navarralainen D.O.-pacharán ja on tämän juoman laadukas esimerkki.
Licor de Datiles, Taatelilikööri Elchen kaupungin erikoisuus ovat Euroopan laajimmat palmumetsät. Kaupungilla on myös oma erityisjuomansa, taatelilikööri, joka valmistetaan erilajisten taatelien ("Negre", "Tenat" ja "Candil") hedelmistä. Destilerias SYS -yhtiön tislaama Elchen taatelilikööri on tiettävästi uniikkituote, ainoa taatelilikööri maailmassa. Sen alkoholipitoisuus on 23%. Se nautitaan sellaisenaan hyvin jäähdytettynä.
Palo Kun malaria eli hyttysten levittämä vilutauti
(horkka) lisääntyi voimakkaasti 1700-luvulla Baleaarien saarilla
(Mallorca, Menorca, Ibiza ym), alettiin uutena lääkkeenä kokeilla kiniiniuutteen lisäämistä yrttikatkeroon. Tämä juoma todettiin oivalliseksi lääkkeeksi
malariaa vastaan ja sitä ruvettiin käyttämään yleisesti. 1900-luvulla tämä vanha lääkejuoma muokattiin likööriksi lisäämällä alkoholin määrää ja parantamalla juoman makua sekoittamalla siihen mm. glukoosisiirappia, viinirypäleitä ja kuivattuja viikunoita. Tästä juomasta, joka tunnetaan liköörinä nimeltä Palo de Mallorca, on tullut sittemmin Mallorcan
"kansallisjuoma", jolla on nykyisin alkuperäismerkintä D.O. (Denominación de Origen). Se on hyvin tummaa ja kirpeänmakeata. Makeus on peräisin paahdetusta sokerista. Palo-likööriä käytetään sellaisenaan joko aperitiivijuomana tai jälkiruokien yhteydessä. Sitä voidaan nauttia myös soodavedellä laimennettuna. Esimerkkikuvassa oleva
Palo Túnel on eräs tunnetuimpia palo-liköörejä.
Gran Licor Calisay
Calisay on tunnettu espanjalainen yrttilikööri, joka on ns. luostariliköörien
edustava näyte. Tämäntyyppisiä luonnonyrteillä ja muilla mausteilla maustettuja voimakkaita
liköörejä on tehty luostareissa kautta aikojen. Calisay-liköörin merkittävä "mauste" on kiinapuun (Cinchona) kuori eli aine, joka tunnetaan myös nimellä kiniini. Jesuiitat toivat kiinapuun kuoren Eurooppaan jo 1600-luvun alussa. Kiinapuun alkuperä on Perussa, Andien vuoristossa Etelä-Amerikassa. Calisay-liköörin maun
sanotaan tuovan mieleen metsät ja luonnonniityt. Calisay-likööriä
voidaan käyttää aperitiivina, long drink -juomana tai cocktail-sekoitusten
ainesosana. Ruoanlaitossa se antaa jalostuneen maun kakuille ja muille
makeille leivonnaisille. Sitä voidaan käyttää myös
jäätelöannosten mausteena. Espanjalaiset kastelevat sillä mielellään
myös tuoreita appelsiininlohkoja.
Queimada
Calician "kansallisjuoma" on queimada. Se valmistetaan
väkiviinasta (aguardiente), jota lämmitetään sen verran, että siihen voidaan
sekoittaa valkoista
hienoa sokeria (noin 120 - 200 g litraa kohti). Sen lisäksi
siihen lisätään sitruunankuorta ja joitakin hienonnettuja
kahvinpapuja. Queimadaa lämmitetään niin kauan (30-40
minuuttia), että sokeri alkaa osittain paahtua ja juoma saa tumman, lähes
sinertävän värin. Queimada nautitaan lämpimänä.
Tinto de verano, kesäpunaviini
Kesähelteiden aikaan punaviiniä nautitaan laimennettuna. Laimennusaineena
käytetään soodavettä, jota Espanjassa myydään kauppanimellä casera. Alkuperäinen merkki on La Casera, mutta nykyisin kaikkia
soodajuomia kutsutaan vain nimellä casera. Tinto
de verano tarjotaan yleensä suurista tuopeista ja tilattaessa voi jättää
toivomuksen, laitetaanko viiniä enemmän vai vähemmän! Tinto de verano on
erityisesti andalucialaisten suosiossa. Kaupasta voi nykyisin
myös ostaa valmiita tinto de verano -sekoituksia.
tinto de verano, kesäpunaviini
Jeréz, sherry
Jeréz de la Fronteran alueen viinit Cadizin provinssista Andaluciasta ovat
saaneet erityistä jalansijaa anglosaksisissa maissa, joissa ne tunnetaan
nimellä sherry. Nimi tulee Jerézin paikkakunnan nimestä eikä sillä siis ole
mitään tekemistä englanninkielisen sanan cherry (kirsikka) kanssa.
Sherryjä on nykyisin 18 eri laatua (Fino, Fino amontillado tai Amontillado
fino, Manzanilla fina, Manzanilla pasada, Manzanilla olorosa, Amontillado,
Palo cortado, Oloroso, Raya, Dulce, Pedro Ximénez, Muscatel, Pale, East
India, Medium, Cream, Brown ja Pajarete). Sherry on Espanjan tärkein
luonnontuotteiden vientituote eli se ohittaa punaviinit ja kuohuviinit, oliivit, mantelit
ja citrushedelmät. Sherryjen alkoholipitoisuus on 15-16 % ja
niiden väri vaihtelee erittäin paljon. Yleisimmin ne ovat syvän
kullankeltaisia tai meripihkan-mahongin värisiä. Tuoksu vaihtelee
viinityypin mukaan, mutta usein sherryn tuoksu muistuttaa mantelia tai
pähkinää. Sherry voi olla myös ns. maderoitunutta. Makuja on
valittavissa koko kirjosta eli kuivia, puolikuivia ja makeita.
Happoisuus on kaikissa tyypeissä hyvin kohtuullinen. Sherryt ovat omiaan
ikäännytettäviksi, niinpä useimmat sherryt ovat parhaimmillaan vasta 10-20
vuoden ikäisinä. Sherryt tarjotaan viiniksi poikkeuksellisen viileinä,
jopa 6-8 asteisina, joskin kaikki ikääntyneemmät sherryt pääsevät parhaiten
oikeuksiinsa vasta 14-16 -asteisina. Fino ja kaikki Manzanilla
-laadut sopivat erityisesti oliivien, simpukoiden, äyriäisten ja kalojen
kanssa sekä, yllättäen, myös kakkujen kanssa nautittavaksi. Amontillado
pääsee oikeuksiinsa savustettujen lihojen ja pitkään kypsytettyjen juustojen
ohessa. Palo cortado, Oloroso ja Raya ovat parhaimmillaan pähkinöiden
ja kuivien hedelmien kanssa. Makeat laadut kannattaa nauttia
sellaisenaan tai jäätelön ja suklaamakeisten kera. Cream ja Brown ovat
jälkiruokien kanssa nautittavia sherryjä ja Pajarete on parasta viskiin
sekoitettuna.
Aigua de Valencia
Torreviejan pohjoisen puoleisen naapurikaupungin Guardamar del Seguran paikallinen alkoholijuoma on
nimeltään "Aigua", "vesi" valencian kielellä. Se tunnetaan muuallakin lähialueilla ja usein se on
drinkkiluetteloissa nimellä "Aigua de Valéncia". Siinä on
cava-kuohuviiniä, tuoretta appelsiinimehua (zumo) ja jotakin paikallista
yrttilikööriä (esim. Calisay sopii siihen hyvin).
Haluatko
palata Tervetuloa -sivulle,
tutustua uusiin,
käytettyihin tai vuokrattaviin
asuntoihin, tilata esitteitä tai ehkäpä
kirjoittaa meille ajankohtaisia asioista tai kysymyksistä?
|