Rantuu Oy

Jussilantie 8 G
41660  TOIVAKKA

(014) 86 11 11
0400 - 546 765


e-mail: rantuu(at)rantuu.fi
myös: 
rantuu(at)rantuu.inet.fi

 

päivitetty 021221

 

 

Ron Miel, hunajarommi

Ron Miel, hunajarommi

Pacharan

Licor de Datiles, taatelilikööri

Palo-likööri

Calisay-likööri

queimada

tinto de verano

Noe Jeréz -sherry

 

 

 

 

ESPANJALAISIA  ALKOHOLIJUOMIA

 

 

Espanja on maailman kolmanneksi suurin viinintuottajamaa.  Maassa on muutoinkin vahvat perinteet alkoholijuomien valmistuksessa ja niiden nauttimisessa.  Esittelemme Teille joitakin tunnettuja espanjalaisia alkoholijuomia:

Ron Miel, hunajarommi
Ron Miel eli "hunajarommi" on Kanarian saarten "kansallisjuoma".  Se valmistetaan tummasta rommista ja hunajasta, joka usein on nimenomaan appelsiininkukkahunajaa.  Ron Miel on liköörityyppinen juoma, joka on hyvin makea, kuitenkin samalla raikas eikä silti liian makea.  Esimerkkikuvan esittämä Guajiron "Ron Miel Canario", jonka alkoholipitoisuus on 30 %, on hyvin miellyttävän makuinen hunajarommi.  Toisessa esimerkkikuvassa on Pujolin pullottama hunajarommi, joka on miedompaa (alkoholipitoisuus 23%).   Sanotaan, että kaikki varmasti muistavat hunajarommin ensi maistamisesta lähtien!  Hunajarommi nautitaan liköörin tapaan sellaisenaan ja hyvin jäähdytettynä.  Usein talon isäntä tarjoaa hyvän aterian päätteeksi pienen lasillisen hunajarommia.

Pacharán
Oratuomen (Prunus spinosa) marjoista valmistettu likööri  Pacharán on Navarran alueen "kansallisjuoma", Licor de Endrinas.  Se tunnetaan jo keskiajalta saakka.  Erityisesti kuningas Carlos III:n veljen D. Gonofre de Navarran (1394-1428) hovissa käytettynä siitä tuli tunnettu.  Kuningatar Blanca de Navarra (1385-1441) otti sen erityislääkkeekseen, kun hän sairastuttuaan vuonna 1441 muutti Monasterio de Santa Maria de Nieva -luostariin.  Pacharánin valmistus kodeissa yleistyi 1800-luvulla.   Pacharán on väriltään syvän oranssinpunaista ja sen maku on jäljittelemätön.  Se valmistetaan oratuomen marjoista, anisviinasta tai paloviinasta (orujo) sekä sokerista.   Joskus juoma voidaan maustaa kanelilla tai kahvinpavuilla.  Pacharán on parhaimmillaan "nuorena" eikä se juurikaan parane vanhetessaan.  Pacharán tarjoillaan mielellään liköörin tapaan sinällään ja mielellään aivan jääkylmänä.  Se nautitaan usein laajasuisesta brandylasista.  Navarralaisella Pacharán-liköörillä on alkuperäismerkintä D.O. (Denominación de Origen).  Muidenkin pohjoisten maakuntien alueella valmistetaan pacharánia, myös kotitekoisena, jolloin marjat jätetään usein pulloon juoman nauttimiseen saakka.  Kuvassa esiintyvä Zoco on navarralainen D.O.-pacharán ja on tämän juoman laadukas esimerkki.

Licor de Datiles, Taatelilikööri
Elchen kaupungin erikoisuus ovat Euroopan laajimmat palmumetsät.  Kaupungilla on myös oma erityisjuomansa, taatelilikööri, joka valmistetaan erilajisten taatelien ("Negre", "Tenat" ja "Candil") hedelmistä.  Destilerias SYS -yhtiön  tislaama Elchen taatelilikööri on tiettävästi uniikkituote, ainoa taatelilikööri maailmassa.  Sen alkoholipitoisuus on 23%.  Se nautitaan sellaisenaan hyvin jäähdytettynä.

Palo
Kun malaria eli hyttysten levittämä vilutauti (horkka) lisääntyi voimakkaasti 1700-luvulla Baleaarien saarilla (Mallorca, Menorca, Ibiza ym), alettiin uutena lääkkeenä kokeilla kiniiniuutteen lisäämistä yrttikatkeroon. Tämä juoma todettiin oivalliseksi lääkkeeksi malariaa vastaan ja sitä ruvettiin käyttämään yleisesti.  1900-luvulla tämä vanha lääkejuoma muokattiin likööriksi lisäämällä alkoholin määrää ja parantamalla juoman makua sekoittamalla siihen mm. glukoosisiirappia, viinirypäleitä ja kuivattuja viikunoita.  Tästä juomasta,  joka tunnetaan liköörinä nimeltä Palo de Mallorca, on tullut sittemmin Mallorcan "kansallisjuoma", jolla on nykyisin alkuperäismerkintä D.O. (Denominación de Origen).  Se on hyvin tummaa ja kirpeänmakeata.  Makeus on peräisin paahdetusta sokerista.  Palo-likööriä käytetään sellaisenaan joko aperitiivijuomana tai jälkiruokien yhteydessä.  Sitä voidaan nauttia myös soodavedellä laimennettuna.  Esimerkkikuvassa oleva Palo Túnel on eräs tunnetuimpia palo-liköörejä.

Gran Licor Calisay
Calisay on tunnettu espanjalainen yrttilikööri, joka on ns. luostariliköörien edustava näyte.  Tämäntyyppisiä luonnonyrteillä ja muilla mausteilla maustettuja voimakkaita liköörejä on tehty luostareissa kautta aikojen.  Calisay-liköörin merkittävä "mauste" on kiinapuun (Cinchona) kuori eli aine, joka tunnetaan myös nimellä kiniini.  Jesuiitat toivat kiinapuun kuoren Eurooppaan jo 1600-luvun alussa.  Kiinapuun alkuperä on Perussa, Andien vuoristossa Etelä-Amerikassa.  Calisay-liköörin maun sanotaan tuovan mieleen metsät ja luonnonniityt.  Calisay-likööriä voidaan käyttää aperitiivina, long drink -juomana tai cocktail-sekoitusten ainesosana.  Ruoanlaitossa se antaa jalostuneen maun kakuille ja muille makeille leivonnaisille.  Sitä voidaan käyttää myös jäätelöannosten mausteena.  Espanjalaiset kastelevat sillä mielellään myös tuoreita appelsiininlohkoja.

Queimada
Calician "kansallisjuoma" on queimada.   Se valmistetaan väkiviinasta (aguardiente), jota lämmitetään sen verran, että siihen voidaan sekoittaa
valkoista hienoa sokeria (noin 120 - 200 g litraa kohti).   Sen lisäksi siihen lisätään  sitruunankuorta ja joitakin hienonnettuja kahvinpapuja.   Queimadaa lämmitetään niin kauan (30-40 minuuttia), että sokeri alkaa osittain paahtua ja juoma saa tumman, lähes sinertävän värin.  Queimada nautitaan lämpimänä.

Tinto de verano,  kesäpunaviini
Kesähelteiden aikaan punaviiniä nautitaan laimennettuna. Laimennusaineena käytetään soodavettä, jota Espanjassa myydään kauppanimellä casera.  Alkuperäinen merkki on La Casera, mutta nykyisin kaikkia soodajuomia kutsutaan vain nimellä casera.  Tinto de verano tarjotaan yleensä suurista tuopeista ja tilattaessa voi jättää toivomuksen, laitetaanko viiniä enemmän vai vähemmän! Tinto de verano on erityisesti andalucialaisten suosiossa.  Kaupasta voi nykyisin myös ostaa valmiita tinto de verano -sekoituksia.

 


tinto de verano, kesäpunaviini

 

Jeréz,  sherry
Jeréz de la Fronteran alueen viinit Cadizin provinssista Andaluciasta ovat saaneet erityistä jalansijaa anglosaksisissa maissa, joissa ne tunnetaan nimellä sherry.  Nimi tulee Jerézin paikkakunnan nimestä eikä sillä siis ole mitään tekemistä englanninkielisen sanan cherry (kirsikka) kanssa.  Sherryjä on nykyisin 18 eri laatua (Fino, Fino amontillado tai Amontillado fino, Manzanilla fina, Manzanilla pasada, Manzanilla olorosa, Amontillado, Palo cortado, Oloroso, Raya, Dulce, Pedro Ximénez, Muscatel, Pale, East India, Medium, Cream, Brown ja Pajarete).  Sherry on Espanjan tärkein luonnontuotteiden vientituote eli se ohittaa punaviinit ja kuohuviinit, oliivit, mantelit  ja citrushedelmät.   Sherryjen alkoholipitoisuus on 15-16 % ja niiden väri vaihtelee erittäin paljon.  Yleisimmin ne ovat syvän kullankeltaisia tai meripihkan-mahongin värisiä.  Tuoksu vaihtelee viinityypin mukaan, mutta usein sherryn tuoksu muistuttaa mantelia tai pähkinää.  Sherry voi olla myös ns. maderoitunutta.  Makuja on valittavissa koko kirjosta eli kuivia, puolikuivia ja makeita.  Happoisuus on kaikissa tyypeissä hyvin kohtuullinen.  Sherryt ovat omiaan ikäännytettäviksi, niinpä useimmat sherryt ovat parhaimmillaan vasta 10-20 vuoden ikäisinä.  Sherryt tarjotaan viiniksi poikkeuksellisen viileinä, jopa 6-8 asteisina, joskin kaikki ikääntyneemmät sherryt pääsevät parhaiten oikeuksiinsa vasta 14-16 -asteisina.   Fino ja kaikki Manzanilla -laadut sopivat erityisesti oliivien, simpukoiden, äyriäisten ja kalojen kanssa sekä, yllättäen, myös kakkujen kanssa nautittavaksi.  Amontillado pääsee oikeuksiinsa savustettujen lihojen ja pitkään kypsytettyjen juustojen ohessa.  Palo cortado, Oloroso ja Raya ovat parhaimmillaan pähkinöiden ja kuivien hedelmien kanssa.  Makeat laadut kannattaa nauttia sellaisenaan tai jäätelön ja suklaamakeisten kera.  Cream ja Brown ovat jälkiruokien kanssa nautittavia sherryjä ja Pajarete on parasta viskiin sekoitettuna.

Aigua de Valencia
Torreviejan pohjoisen puoleisen naapurikaupungin Guardamar del Seguran  paikallinen alkoholijuoma on nimeltään "Aigua", "vesi" valencian kielellä.  Se tunnetaan muuallakin lähialueilla ja usein se on drinkkiluetteloissa nimellä "Aigua de Valéncia".  Siinä on cava-kuohuviiniä, tuoretta appelsiinimehua (zumo) ja jotakin paikallista yrttilikööriä (esim. Calisay sopii siihen hyvin). 


Haluatko palata Tervetuloa -sivulle, tutustua uusiin, käytettyihin tai vuokrattaviin asuntoihin, tilata esitteitä tai ehkäpä kirjoittaa meille ajankohtaisia asioista tai kysymyksistä?