Rantuu Oy

Jussilantie 8 G
 41660 TOIVAKKA

(014) 86 11 11
0400 - 546 765
 

e-mail: rantuu(at)rantuu.fi
myös: 
rantuu(at)rantuu.inet.fi

 

päivitetty 061221

 

hauska joulukortiste Torreviejassa

lisää hauskoja joulukoristeita:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ESPANJAN JOULU

 

 

Jouluna, niin kuin kaikkina muinakin juhlapäivinä,  espanjalaiset keräävät koko sukunsa ympärilleen ja rupeavat syömään! 
Jouluna herkutellaan erityisesti äyriäisillä: hankitaan kalliita piikkihummereita ("langostas") ja jättisuuria katkarapuja ("gambas").  
Kinkkua ruokapöydästä ei löydy.   Perinteinen liharuoka on sen sijaan eräänlainen täytetty murekerulla, jossa sisällä jauhelihamassan seassa on keitettyjä kananmunia ja rulla on kääritty kokoon kanan tai kalkkunan lihalla. 
Toinen perinteinen liharuoka, varsinkin maaseudulla, on monipuolinen lihakeitto "cocido", jota valmistetaan muidenkin suurten juhlapäivien aikaan. 
Myös kalkkuna ("pavo") on ollut vanhastaan jouluinen ruoka. 
Joulupöydän erityinen vihannes on kukkakaali ("coliflor"). 
Jälkiruokina on hyvin makeita leivonnaisia ja perinteisiä joulumakeisia, "turróneja".   Alkuperäinen turrón tehdään mantelimassasta, sokerista, jauhoista ja hunajasta.  Se on arabialaista alkuperää ja on periytynyt maurien ajalta.  Nykyisin turróneja on lukuisia eri lajeja, esim. suklaisia tai karamellityyppisiä, samoin manteleilla tai pähkinöillä täydennettyjä.
Muita herkkuja ovat öljytilkassa kostutetut paahdetut pähkinät (toñias) ja kuivatuista hedelmistä ja voista valmistetut makeiset (mantegados). 
Kuten tapaan kuuluu, aterialla viihdytään tuntikausia.

Jouluna poltetaan paljon kynttilöitä (velas).

Joulu ei ole katolisen kristikunnan suurin juhla.  Se asema on kiistatta pääsiäisellä. 
Joulu on tavanomaisempi juhla. 
Jouluaattona eletään lauantaiaikataulun mukaan.  Ravintolat ovat avoinna, mutta niissä kaikissa on yleensä yksityistilaisuus.  Ulkomaalaiset ovat varanneet ne nauttiakseen omista jouluaterioistaan.  
Joulupäivänä Espanja elää sunnuntain aikataulun mukaan.

Lapsille joulunajan tärkein päivä on ilman muuta loppiainen, sillä loppiaisyönä kolme itäisen maan tietäjää, Los Reyes Magos, saapuvat tuoden lasten joululahjat!  Kolme tietäjää (tai Kolme Kuningasta, niin kuin heitä siis kutsutaan) ovat Caspar, Melchior ja Balthasar.  He saattavat vierailla kaupungissa jo aiempinakin päivinä jakaen makeisia, jututtaen lapsia ja kysellen heidän lahjatoivomuksiaan.   Uudenvuodenpäivän jälkeen lapset alkavat kirjoittaa lahjatoivomuslistojaan, jotka ottaa vastaan tietäjien apulainen, paje.  Aiemmin, kun elintaso Espanjassa oli alhaisempi, lasten joululahjat olivat usein koulutarvikkeita, jotka perheet joutuivat itse kustantamaan (niin kuin tosin joutuvat edelleenkin).  Koulureppu oli lähes aina joululahjana saatu. Tietäjät vierailevat kodeissa yöllä lasten nukkuessa.  Loppiaispäivän iltana lapset jättävät ikkunan luokse kenkänsä, jotta tietäjät varmasti tunnistaisivat heidät.  Tietäjille itselleen jätetään maitolasillinen ja pikkuleipiä.  Kameleille jätetään vettä lautasella. 

Loppiaisaamuna lahjoja availlessa syödään erityisiä loppiaisrinkilöitä, roscón de Reyes.  Joihinkin rinkilöihin on piilotettu pieni lahja ja lahjan saaminen takaa erityisen hyvän tulevan vuoden.  Jos saat mantelin (almendra) (ja olet aikuinen), sinulla kävi huono tuuri: joudut maksamaan kaikki rinkilöiden lahjat.

Viime aikoina Espanjassa on yleistynyt myös saksalainen tapa joulupuun  (árbol de navidad) koristamisesta.   Joulupuu ei kuitenkaan ole kuusi, joita Espanjassa ei juuri ole, vaan se on yleensä mänty (abeto) tai sypressi.  Niitä myydään ruukkuun istutettuina, joten ne voi joulun jälkeen siirtää halutessaan pihaistutuksiin.

Merkittävä esine joka kodissa on "jouluseimi", Belén (Betlehem).  Se on kokoelma jouluisia hahmoja ja tavaroita, joiden muassa on tietysti myös seimi, jossa Jeesus-lapsi nukkuu. 
Sen lisäksi mukana on Maria ja Joosef, paimenia, enkeleitä ja erilaisia eläimiä, eniten tietysti lampaita, aaseja ja kameleita. Pikkuesineitä kutsutaan nimellä "figuras".   Profeetta Jesajan mukaan Jeesuksen syntymää on todistamassa muuli ja härkä, joten ne ainakin ovat mukana.
Jouluseimen hahmoja lisätään vuosi vuodelta ja aiemmin hankittuja kunnostetaan ja maalataan/vaatetetaan uudelleen.  Hahmot voivat olla puusta, posliinista/keramiikasta, korkista, metallista tai muovista ja asetelmiin käytetään lisäksi heiniä, kuivattuja kukkia, sammalta, kiviä, sahanpuruja ja alumiinifoliota.   Ne ovat usein hyvin taidokkaita ja uskomattoman upeita taideteoksia. 
Suvussa pitkään olleet seimiasetelmat saattavat olla jo hyvinkin runsaita ja kookkaita.                            
Kaupungit pystyttävät omat "Betleheminsä" keskeiselle paikalle, usein kirkon luokse.  Torreviejan kaupungin "Betlehem" on Kirkonaukiolla ja se alkaa olla jo hyvin runsas.  Se on varsinainen nähtävyys ja niinpä sen ympärillä usein kiertääkin pitkä katsojien jono. 
"Belénit" kootaan perinteisesti 8. päivänä joulukuuta, joka on kansallinen pyhäpäivä "Inmaculada Concepción" ("Perisynnitön Sikiäminen").  Asetelmat ovat paikallaan aina loppiaiseen saakka.

Seimi, kaukalo on espanjaksi "pesebre",  jolla nimellä jouluseimiasetelma Latinalaisessa Amerikassa tunnetaankin.   Espanjassa se on "Belén" (Betlehem) tai "Portal de Belén" (Betlehemin sisäänkäynti) taikka "Nacimiento" (Syntymä).   Mainittakoon, että Belén on myös hyvin suosittu naisten etunimi koko espanjakielisessä maailmassa.

Oheisena on kuvasarja Torreviejan joulun 2011 "Betlehemistä".

Joulun ajan tapahtumista kertoessa ei sovi unohtaa jouluarpajaisia, "Loteria de Navidad".  Jouluarpoja myydään ympäri maan ja yksi arpa on jaettu useaan pikkuarpaan.  Tapana on hankkia pikkuarpa jokaiselle viimeiselle numerolla yhdestä kymmeneen, mielellään jokainen eri myyntipaikasta ja vaikkapa eri paikkakunnilta.  Joulukuun 22. päivä San Ildefonson koulun oppilaat arpovat voittonumerot laulaen ja arpominen näytetään televisiosta suorana lähetyksenä.  Sen kiinnostavuus vastaa Suomen Turun joulurauhan julistamista.   Jouluaattoiltana Espanjan kuningas lausuu joulutervehdyksensä television "ykköskanavalla" (TVE1). Myös sitä kuunnellaan tarkasti.

Entä haluatko katsoa kuvasarjaa siitä, kun kolme tietäjää/kuningasta (Los Reyes) saapuvat laivalla loppiaisaattona 2008 Torreviejan satamaan.  Tai kuvasarjaa Tietäjien kulkueesta Torreviejan kaduilla loppiaisaattona 2009?

 

 

Jouluvalot kuuluvat niinikään Espanjassa katukuvaan. 
Joulumusiikkia kuulee tavarataloissa aivan kuin meilläkin.

Hyvää Joulua!  Feliz Navidad!

Haluatko tutustua joihinkin espanjankielisiin joululauluihin?

Haluatko palata Tervetuloa -sivulle, tutustua uusiin, käytettyihin tai vuokrattaviin asuntoihin, tilata esitteitä tai ehkäpä kirjoittaa meille ajankohtaisia asioista tai kysymyksistä?