Rantuu Oy Jussilantie 8 G (014) 86 11 11
päivitetty 021221
Kuningas Felipe VI Palacio Real, Kuninkaanlinna El Teide, Teneriffa Playa de las Américanas, Teneriffa Dyynit, Playa del Ingles Denia Taivas ja Helvetti! Strelitzia, Paratiisilinnunkukka paikallismarkkinat, "mercadillo" hibiscus, kiinanruusu, syyskesän kukka granaattiomena
|
ESPANJA
Espanjan kuningaskunta on parlamentaarinen monarkia, jonka valtionpäämies on 19.06.2014 lähtien ollut kuningas Felipe VI (Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y Grecia), kun edellinen kuningas Juan Carlos I luopui kruunusta poikansa hyväksi. Espanjassa on 47,1 miljoonaa asukasta (30.06.2019), jolla luvulla se yltää maapallon valtioiden suuruusjärjestyksessä sijalle 30. Valtakunnan virallinen kieli on espanjan eli kastilian kieli. Lisäksi paikallisesti puhutaan katalonian (katalaani), baskin (euskera), valencian (valenciano) ja galician (galego) kieliä sekä Baleaarien saarilla mallorquín-kieltä. Espanjan pääkaupunki on Madrid. Suuruusjärjestyksessä seuraavat kaupungit ovat Barcelona, Valencia ja Sevilla. Madrid ja Barcelona ovat miljoonakaupunkeja. Espanjaan kuuluu Iberian niemimaalla olevan ns. manner-Espanjan lisäksi Atlantin valtameressä sijaitsevat Kanarian saaret (joista suurimmat ovat Gran Canaria, Tenerife, Hierro, Gomera, La Palma, Fuerteventura ja Lanzarote), Välimeressä sijaitsevat Baleaarien saaret (joista suurimmat ovat Mallorca, Ibiza, Menorca, Formentera ja Conejera) sekä Afrikan mantereella Marokon rannikolla sijaitsevat Ceutan ja Melillan kaupungit. Kaikki alueet mukaan lukien Espanjan pinta-ala on 505.995 km2 (vrt. Suomi 338.145 km2). Espanja on pinta-alaltaan Euroopan toiseksi suurin valtion (pl Venäjä). Suomi on viidenneksi suurin. Espanjan korkein vuori on Teide (3.707 m) Kanarian saarilla (Tenerife). Manner-Espanjan korkein vuori on Mulhacén (3.481 m) Sierra Nevadan vuoristossa. Toiseksi korkein on Aneto (3.404 m) Pyreneitten vuoriston keskiosassa lähellä Ranskan rajaa (vrt. Suomen Halti 1.324 m). Espanjan ydinalueen muodostaa "meseta", ikivanha ylätasanko, jonka keskikorkeus on 600 metriä. Se on Euroopan suurin tämän tyyppinen ylätasanko. Meseta käsittää suurimman osan Leónin, Vanhan ja Uuden Kastilian sekä Extremaduran alueista. Merkittävimmät joet ovat Atlantin valtamereen laskevat Duero, Tajo, Guadiana ja Guadalquivir sekä Välimereen laskeva Ebro. Joet ovat pääosan vuodesta vähävetisiä ja pienemmät kuivuvat kokonaan. Merkittävä osa sadevesistä ohjataan lisäksi kastelukanaviin. Runsasvetisin joki on Andalucian läpi virtaava Guadalquivir. Espanjalaisista on roomalaiskatolisia
yli 90 %. Lukutaito on Manner-Espanja kuuluu aikavyöhykkeeseen, jossa kello on tunnin jäljessä Suomen ajasta. Kanarian saaret puolestaan kuuluvat aikavyöhykkeeseen, jossa kello on kaksi tuntia jäljessä Suomen ajasta. Valuutta on euro, sama kuin meillä Suomessa. Setelit ovat koko euroalueella samat, mutta Espanjalla on omat kolikkonsa. Käytössä ovat myös yhden ja kahden sentin kolikot. Kahden ja yhden euron kolikoissa on Kuningas Felipe VI:n kuva. Vielä on liikkellä paljon myös kolikoita, joissa on edellisen kuninkaan Juan Carlos I:n kuva. 50 sentin, 20 sentin ja 10 sentin kolikoissa on kuvattu Espanjan kirjallisuuden isä Miguel de Cervantes. Viiden, kahden ja yhden sentin kolikoissa on Santiago de Compostelan katedraali, tunnettu pyhiinvaelluspaikka Caliciassa. Aiempi valuutta oli Espanjan peseta, (joka teoriassa jakaantui 100 centimoon). Pesetan arvo oli euroon siirryttäessä 0,0357 markkaa eli sata pesetaa oli 3,57 markkaa. Yksi euro oli 166,386 Espanjan pesetaa. Autojen kansallisuustunnus on E ja lentokoneiden EC. Aiemmin autojen rekisterikilvissä oli ensimmäisenä provinssin pääkaupungin tunnus. Uusissa EU-kilvissä ei ole enää provinssitunnuksia. Torreviejan autojen tunnus alkoi aiemmin kirjaimella A (Alicante). Espanjan lippu on raidallinen. Sen ylä- ja alareunassa on punainen kenttä ja keskellä kahden kentän levyinen keltainen kenttä. Lipun värit on valittu maan vaakunan väreistä. Lippu otettiin käyttöön vuonna 1785. Kuten huomaatte, sivustomme on soinnutettu Espanjan lipun väreihin!
Espanjan vaakuna on hyvin koristeellinen. Siinä on kilpi, jonka neljänneksiin on kuvattu neljä vaakunaa: Kastilian hallitsijoiden linna, Leónin ryntäävä leijona, Aragonian neljä punaista raitaa kultaisessa kentässä ja Navarran kultaketjut punaisessa kentässä. Lisäksi alimpana on Granadan granaattiomena. Kuningashuoneen vaakunassa on Espanjan vaakunan keskellä lisäksi kilpi, jossa ovat Bourbonin liljat sinisessä kentässä. Vaakunan sivuilla ovat Herkuleen pylväät, joissa on tunnus "Plus ultra". Kaarle V alkoi käyttää pylväitä valtakuntansa laajuuden symboleina. Vasemman pylvään päällä on keisarin, oikean päällä kuninkaan kruunu.
Maa jakaantuu 17 itsehallintoalueeseen ja 52 provinssiin. Torreviejan kaupunki, jossa Espanjan toimistomme on, kuuluu Valencian itsehallintoalueeseen ja Alicanten provinssiin. Haluatko tutustua Espanjan karttaan? Entä yksityiskohtaisempaan mustavalkoiseen karttaan, jota voit myös zoomata tarkemmaksi? Tarjolla on lisäksi Espanjan lyhyt historia, ja tulossa ovat katsaus Espanjan taiteeseen ja kirjallisuuteen sekä kuvaus Espanjan kielestä. Haluatko palata Tervetuloa -sivulle, tutustua uusiin, käytettyihin tai vuokrattaviin asuntoihin, tilata esitteitä tai ehkäpä kirjoittaa meille ajankohtaisia asioista tai kysymyksistä?
|