Rantuu Oy Jussilantie 8 G
(014) 86 11 11 e-mail: rantuu(at)rantuu.fi
päivitetty 031221
|
CALASPARRA
Calasparran kaupunki sijaitsee noin 75 km etäisyydellä Murciasta luoteeseen. Kaupungissa on hieman alle 10.000 asukasta. Se on erittäin mielenkiintoinen pikkukaupunki, jolla on pitkä historia. Kaupungissa on merkittävä arkeologinen museo, kaksi kirkkoa (Iglesia de los Santos ja Iglesia de San Pedro) sekä pyhäkkö Santuario Virgen de la Esperanza. Läheisessä Cueva del Posossa on esihistoriallisia kalliomaalauksia. Alueella on sekä Rooman vallan ajan että maurilaisajan muistomerkkejä. El Molinico -niminen vanha 1500-luvulta peräisin oleva riisimylly kuuluu espanjan historiallis-taiteellisiin kansallisiin kulttuuriperintökohteisiin (Monumento Histórico-Artístico de Carácter National). Siellä sijaitsee paikallisen arkkitehdin Emilio Pérez Piñeron pysyväisnäyttely. Lähistöllä sijaitsee kaksi kansallista luonnonsuojelukohdetta: Ribera de Cañaverosan metsikkö ja Quiparin ja Almandrenesin vesialtaat. Myös lähellä oleva Sierra de San Miguelin vuori on suosittu vaelluskohde upeiden maisemiensa ja merkittävien kasviharvinaisuuksiensa vuoksi. Jokireitti Cañon de los Mamadenes on puolestaan melojien suosima. Calasparran alueella viljellään riisiä. Se on erittäin harvinaista maailmassa ylänköalueilla. Riisiä viljellään kahden joen (Rio Seguran ja Mundon) yläjuoksujen laaksoissa. Riisi kasvaa miltei koko viljelykautensa 7-8 sm syvässä vedessä, joka johdetaan viljelyalueille jokiuomista. Kun viljelmät ovat korkealla (noin 400 m) merenpinnan tasosta, riisi kasvaa hitaammin ja muodostuu rakenteeltaan kovemmaksi ja tiiviimmäksi. Se on sen vuoksi laadultaan erittäin korkeatasoista. Calasparra tunnetaankin erityisesti juuri riisistään. Calasparran riisille on myönnetty vuonna 1982 oikeus käyttää D.O. -tunnusta (Denominación de Origen), joten se on uniikkituote. Sen vuosisato on nykyisin noin 3500 tonnia. Calasparran alue tuottaa noin puoli prosenttia Espanjan vuosittaisesta riisisadosta. Korkean laatunsa vuoksi se vastaa kuitenkin huomattavasti suurempaa osuutta koko sadosta. Riisiä on kahta laatua: värillinen Bomba ja valkoinen Solana. Niitä viljellään hyvin perinteisin menetelmin. Käsityön osuus sekä viljelyssä että sadonkorjuussa ja jälkikäsittelyssä on edelleen erittäin suuri. Viljelyssä noudatetaan kahden vuoden kiertoa. Riisinviljelyn jälkeen paikalla viljellään ensin vehnää, sitten maissia ja lopuksi palkokasveja (leguminosas). Paikallinen ruokaerikoisuus on Caldera de Toro, riisistä ja häränlihasta tehty täyttävä paellan tapainen riisiruoka, jota tarjoillaan erityisesti vuosittain paikallisen Feria Taurina -juhlan aikaan.
Haluatko katsoa kartasta Calasparran kaupungin sijainnin? Haluatko palata Tervetuloa -sivulle, tutustua uusiin, käytettyihin tai vuokrattaviin asuntoihin, tilata esitteitä tai ehkäpä kirjoittaa meille ajankohtaisia asioista tai kysymyksistä?
|